2009. április 20., hétfő

Hit által, nem érzések által

„Az igaz ember pedig hitből fog élni" (Róm 1,17).

Tudok hinni és hiszek is az Úr Istenben, és ez a hit életben tart. Szeretném, ha azok közé számláltatnék, akik igazságban éltek, de ha tökéletes is volnék mindenben, akkor sem próbálnék meg a saját igazságomra alapozva élni. Az Úr Jézus váltságművére támaszkodom. Csakis és egyedül az Őbelé vetett hit által élek. Ha képes volnék tűzre adni testemet az Úr Jézusért, akkor sem a magam bátorságában és állhatatosságában bíznék, hanem egyedül hit által élnék.

Hitben élni sokkal biztonságosabb és boldogabb dolog, mint érzéseinkre vagy cselekedeteinkre támaszkodni. A szőlővesszőnek jobb a szőlőtőkén, mintha attól elszakadva élne. Nagyszerű és szent dolog az Úr Jézushoz ragaszkodva élni, mindent Belőle meríteni. Ha a legigazabb ember számára is ez az élet egyetlen lehetősége, mennyivel inkább az nekem, szegény bűnösnek!

Uram, én Benned hiszek. Benned bízom. Mi más jelentheti számomra az életet? Csak az, hogy Benned bízom. Tudom, hogy ez így van, ezért Benned akarok maradni mindvégig.

1 megjegyzés:

  1. Tegyünk valamit tisztába: a vallásosság a felvilágosulatlan korokban remek közösségépítő, és kultúraépítő jellemzővel bírt. Egészen addig, míg a hatalom birtokosává nem vált. Gondoljunk csak a ferencesekre. Ők nem követték a nagy egyházat, hanem szigorúan evangéliumi jellegű életet élnek, a mai napig. Ha bele gondolunk ők sem más, mint szekta (mivel tökéletesen ráillik a szekták minden jellemzője), de zárt közösségként, és hatalomra nem törekvőként képes volt fennmaradni. Ők minden tisztelet megérdemelnek. Igazából az egyháznak is meg kellett volna maradnia ilyen keretek között. De a hatalom képviselői meglátták benne a lehetőséget a tömegek irányítására a felvilágosodás koráig. Rousseau, Diderot, Voltaire, Stendhal, hogy csak néhány felvilágosodásbeli nagyot említsek már látták a lényeget. Nos, sokukat elragadta a politika, már úgy, hogy belehaltak. De az üzenetük máig érvényes. Inkább hallgatok rájuk, nem istenítem őket. Ma sok minden más lehet a közösség építés alapja: az a szegényes elképzelés, hogy a hit összetartaná az embereket, csak azzal a korlátozással érvényes, hogy egy csoporton belüli közös cél az, ami ezt a hitet megalapozhatná. De ebben – és ez neked nagyon nem fog tetszeni, de így van – a világbéke törekvések semmiben sem különböznek, mint Hitler, vagy Sztálin hatalmi törekvései, és az, hogy céljaikat el tudták hitetni tömegekkel!

    VálaszTörlés